Studentu dzīve – cik daudz līdzekļus tā prasa? 2018-08-06

Jau pavisam drīz Rīga, Jelgava, Liepāja, Daugavpils, Ventspils, Valmiera, Rēzekne un citas Latvijas pilsētas, kurās atrodas augstākās izglītības iestādes, būs piepildītas ar studentiem. Studentu dzīve būs sākusies gan esošajiem, gan jaunajiem studentiem! Cik tā izmaksā? Dažādi noderīgi padomi topošajiem studentiem.

Patiesībā studēšana nav lēts prieks, it īpaši tādos gadījumos, kad Tev par studēšanu ir jāmaksā noteikta studiju maksa gadā. Tam visam klāt vēl nāk transporta pakalpojumi, dzīvokļa vai kopmītnes īre, ēšanas un arī atpūtas izmaksas. Mēneša laikā dzīve var izmaksāt daudz. Ko darīt?

Dzīvot kopmītnēs vai īrēt dzīvokli?

Lielākā daļa studējošo izvēlas dzīvot kopmītnēs, jo tās izmaksā mazāk nekā dzīvokļa īre, bet, protams, kopmītnēm piemīt sava veida mīnusi. Visticamāk, ka labierīcības (duša, tualete) visām kopmītnēm būs kopīgas, izņemot gadījumus, kad dzīvosi nedaudz labākās kopmītnēs ar vairāk ērtībām. To pašu var attiecināt arī uz virtuvi. Dzīvoklī, protams, Tev būs nodrošināta pašam sava tualete un virtuve, bet tad ir jāuzdod jautājums, cik daudz Tu vēlies tērēt mājoklim? To, par cik lielu naudas summu dzīvoklis būs dārgāks par kopmītnēm, noteiks pilsēta, kur studē, un tā atrašanās vieta pilsētā. Protams, Rīgā dzīve būs dārgāka nekā citās Latvijas pilsētās; tas ir pats par sevi saprotams.

Gribētos teikt, ka viss ir atkarīgs no Taviem finansiālajiem līdzekļiem - ja vari atļauties īrēt dzīvokli, tad uz priekšu! Kaut gan ir dzirdēti gadījumi, ka studenti, kas var atļauties dzīvokļa īri, dzīvo kopmītnēs, jo tikai kopmītnēs var kārtīgi izbaudīt studentu dzīvi.

Transporta pakalpojumi un ēšanas izmaksas

Kā saka paši studenti, tad tieši transportam un ēšanai nauda tiek tērēta visvairāk. Viens ieteikums - nedodies uz kafejnīcām, bet taisi brokastis, pusdienas un vakariņas pats, kas palīdzēs ietaupīt naudu. Bet, ņemot vērā studentu aizpildītās dienas un laika trūkumu, tad patiesībā ir grūti nepārtraukti gatavot ēst. Daudz ērtāk un ātrāk ir paēst kafejnīcā. Ja dosies uz savas skolas ēdnīcu vai kādu citu lētu kafejnīcu, tad viena ēdienreize noteikti neizmaksās daudz – pilnīgi pietiks ar 2-3 €.

Runājot par transportu, tad studējot neviens no tā nevarēs izbēgt. Kaut kā Tev būs jānokļūst no viena punkta uz otru. Šie attālumi reizēm mēdz būt tik lieli, ka ar kājām nav iespējams tos izstaigāt. Tomēr nevajag aizmirst, ka studentiem pienākas arī dažādas transporta pakalpojumu atlaides, kuras noteikti vajag izmantot.

Studentu ballītes naktsklubos - neatņemama studiju dzīves sastāvdaļa

Ir jāsaprot, ka ikviena studenta pirmajā vietā ir mācības (tā vismaz tam vajadzētu būt), bet gandrīz tikpat svarīga arī ir atpūta. Nevajadzētu aizmirst par naktsklubiem, ko varētu uzskatīt par neatņemamu studiju dzīves sastāvdaļu. Alkohols mūsdienās nav lēts, līdz ar to, ejot uz studentu ballītēm, ir jārēķinās, ka lielu daļu var nākties "notriekt" dažādos kokteilīšos un citos grādīgos dzērienos, bet, neskatoties uz to, tas viss piederas pie studentu dzīves. Ir tādi studenti, kas labāk neēdīs brokastis nākamajā dienā, lai vakarā varētu iedzert un jautri atpūsties, un arī tas ikvienam ir jāizbauda, jo pretējā gadījumā Tu nebūsi bijis īsts students.

Ko darīt, ja vecāki nevar atvēlēt pietiekami daudz līdzekļus studēšanai, bet Tu vēlies studēt?

Šāds jautājums nav nekas neparasts. Tas ir pilnīgi normāli un saprotami, ka vecākiem pietrūkst līdzekļu, lai viņa bērns varētu kaut ko vairāk atļauties, neskaitot pirmās nepieciešamības kā dzīvošana, ēšana un transports. Ko šādā situācijā darīt? Protams, risinājumu var atrast vienmēr. Viens un pats galvenais - darba apvienošana ar studijām. Tas nav nekas neiespējams, liela daļa studentu papildus studēšanai strādā, un tam pat ir daudz plusu. Piemēram, darbs paralēli studijām nodrošina naudu dažādiem tēriņiem un izklaidēm, kā arī pēc augstskolas absolvēšanas Tev būs darba pieredze, un tas būs lielisks ieraksts Tavā CV.