Stress un nauda - saistīti jēdzieni 2018-10-15

Lai arī kā to negribētos atzīt, stress diemžēl mūsdienās ir kļuvis par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, kuru varētu uzskatīt par lielāko 21. gadsimta problēmu. Noteiktās robežās stress ir nepieciešams, savukārt ilgstošs un nepārtraukts uztraukums var būt ļoti kaitīgs cilvēka veselībai.

Ienākumu un izdevumu aprēķināšana, rēķinu apmaksa, bankas konta atlikuma pārbaude - iemesli, kuru dēļ cilvēki visbiežāk uztraucas. Kā izdzīvot vēl 3 nedēļas līdz algai, ja manā makā ir tikai 25 €? Šķiet, tas varētu būt tikpat kā neiespējami.

Protams, ja Tev nav jāuztraucas par ēst gatavošanas izmaksām, tad iespējams, ka ar šiem 25 € pietiks, bet ko darīt tad, ja Tev ir jāuztur ģimene un mājdzīvnieki? Vienmēr pastāv iespēja aizņemties - no kāda drauga, radinieka vai varbūt pat no kādas aizdevēju kompānijas. Šādā situācijā var palīdzēt ātrie kredīti - aizņemies šodien, bet atdod naudu tad, kad saņemsi algu (pēc 3 nedēļām).

Uz to brīdi problēma varētu būt atrisināta - Tu esi aizņēmies naudu -, bet pastāv ļoti liela iespēja, ka nākamajā mēnesī, atdodot visus parādus, Tavā makā atkal paliks 25 €. Visu dzīvi šādā apļveida ritenī, kas pilns ar stresu, jau nedzīvosi. Ko darīt? Liels vairums cilvēku saprot, ka dzīvošana bez naudas ir nestabila un ļoti riskanta, un tieši tāpēc šis ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc stress patiesībā rodas.

Maini darba vietu vai meklē papildus ienākumu avotu

Ja uzskati, ka darba vietā, kur šobrīd strādā, Tev par maz maksā, uzjautā priekšniekam algas pielikumu. Var gadīties, ka viņš tam nepiekritīs, tāpēc mēģini atrast labāk apmaksātu darbu. Ja tas neizdodas vai arī Tu nemaz negribi neko savā dzīvē mainīt, meklē papildus ienākumu avotu. Tevi aizrauj kādi celtniecības darbi, šūšana, adīšana vai jebkas cits, kas varētu nopelnīt naudu? Kāpēc gan neļauties vakara adījumam pie TV, tajā pašā laikā uzadot ko skaistu un pēc tam internetā to pārdodot? Tas ir lielisks līdzeklis stresa samazināšanai. Ir pierādīts, ka stresa līmeni samazina darbības, kas liek pārslēgties uz citām domām – vai tie būtu rokdarbi, ēst gatavošana, celtniecības darbi u.c.

Kas var palīdzēt cīņā ar stresu?

Naudas kontā un makā nav, rēķini neapmaksāti - kā gan var nebūt stresa? Protams, var šķist, ka visa dzīve jūk un brūk un ka sliktāk vairs nevar būt, taču tādā situācijā ir svarīgi apzināties, ka ikvienai problēmai ir risinājums. Atceries, ka uz pasaules ir simtiem cilvēku, kuri nevar staigāt, kustēties, ēst ar savām rokām un pat normāli domāt. Šīs problēmas var patiešām būt neārstējamas, ar kurām jāsadzīvo visu atlikušo dzīvi. Bet par ko satraucies Tu? Tu vari ēst, staigāt, rakstīt, lasīt un Tev ir jumts virs galvas! Kam gan dzīvē nav bijušas finansiālas grūtības? Meklē kādu risinājumu, jo to var atrast teju vienmēr, ja, protams, ir gribēšana. Nav jābrauc uz ārzemēm, lai pelnītu kaudzi naudas. Arī Latvija piedāvā daudz un dažādas iespējas ar piebildi, ka esi gatavs mācīties un apgūt kaut ko jaunu.

Kādu ietekmi stress atstāj uz veselību?

Katrā ziņā veselībai stress nekādu labumu nenes, gluži pretēji, tas var atstāt ļoti negatīvu ietekmi uz cilvēka organismu, prātu un ķermeni. Sabalansētu cilvēka organisma darbību nodrošina nervu sistēma, un ilgstoša stresa ietekmē tā var tikt “izsista” no līdzsvara, kas var radīt dažādas veselības problēmas un slimības, sākot ar svara zudumu, pēkšņām galvassāpēm, bezmiegu, sejas ādas problēmām, koncentrēšanās sarežģījumiem, gremošanas un hormonālā rakstura traucējumiem u.c. Gribētos teikt, ka stress noved pie organisma “izdegšanas”, kas beigu beigās var būtiski samazināt mūža ilgumu.