Kā pavadīt Līgo un Jāņus bez liekiem tēriņiem? 2019-06-18

Līgo svētki ir vasaras gaidītākie un skaistākie svētki, kas tiek atzīmēti visā Latvijā, un neapšaubāmi tie tiek uzskatīti arī par vislatviskākajiem svētkiem. Lai arī dažādu svētku un svinību laikā mēs attālināmies no ikdienas rutīnas, iegūstot patīkamas sajūtas un enerģijas devu, svētku rīkošana un baudīšana tomēr prasa zināmus naudas līdzekļus, kas daudziem var sagādāt galvassāpes. Kā šogad pavadīt Līgo un Jāņus, lieki netērējoties, lai bez problēmām sagaidītu algas dienu?

Svētku ugunskurs

Līgo un Jāņu zāles sagādājiet paši

Līgo un Jāņu svinēšana nekādi nav iedomājama bez Jāņu zālēm, bērza meijām un ozola zariem. Tās, protams, var iegādāties ikvienā tirgū, tuvojoties svētkiem, taču nevajadzētu piemirst par došanos uz pļavu un/vai mežu pašu spēkiem, kas būtiski var samazināt izmaksas. Protams, vieglāk un daudz ātrāk taču ir nopirkt visu jau gatavu, bet, dodoties uz tuvāko pļavu un/vai mežu, var iegūt atbilstošāku svētku noskaņu un pavadīt pozitīvām emocijām bagātu laiku kopā ar ģimeni un draugiem. Piekritīsiet, ka pašu veidotie dekori būs krietni vērtīgāki nekā tirgū nopirktie. 

Uz veikalu ar iepirkumu sarakstu

Balstoties uz Jāņu un Līgo svētku tradīcijām, kas diemžēl daudzu gadu gaitā ir mainījušās, šie svētki tiek svinēti pie pārpilna mielasta galda, kur noteikti jābūt arī Jāņu sieram un Jāņu alum, taču tam visam klāt papildus "nāk" dažādi citi ēdieni, kam nav nekāda sakara ar Līgo svētkiem, piemēram, šašliks, kas nereti tiek dēvēts par Līgo svētku tradicionālo ēdienu.

Lai svētku svinēšanai iegādātos tikai nepieciešamo, iesakām uz veikalu doties ar iepirkumu sarakstu, jo ir pierādīts, ka cilvēki, kas dodas uz veikalu bez iepirkumu saraksta, iztērē krietni vairāk, jo tiek iegādātas preces, kas nereti nemaz nav vajadzīgas. Jau mājās pārdomā, kas būs nepieciešams Tavam svētku galdam. Ja atliek brīvs laiks, noteikti izpēti, kurā veikalā ir iespējams iegādāties produktus lētāk (akcijā), ko pavisam viegli, ērti un ātri var izdarīt internetā. Piekritīsiet, ka mūsdienās internetā iespējams paveikt teju vai visu - ne tikai salīdzināt produktu cenas, lai noskaidrotu, kurā veikalā tos var iegādāties lētāk, bet arī saņemt kredītu, veicot to salīdzināšanu kredītu salīdzināšanas portālos, lai atrastu sev piemērotāko aizdevumu, kas var būt īpaši noderīgi pēc Jāņu svinēšanas, jo šie svētki neapšaubāmi rada liekus tēriņus. Mēs uzskatām, ka ātrais kredīts šajā situācijā būtu vispiemērotākais aizdevums, jo tas ļauj aizņemties mazas naudas summas uz samērā īsu termiņu.

Otrkārt, nepērciet gatavas preces. Iespēju robežās pagatavojiet visu paši, jo izcept pīrāgus mājās noteikti būs lētāk nekā pirkt tos tuvākajā konditorejā.

Vienreizējās lietošanas traukiem "nē"

Pēdējos gados arvien vairāk mēs pievēršamies dabai draudzīgam dzīvesveidam, kurā ietilpst arī atteikšanās no plastmasas vienreizējās lietošanas traukiem. Lai arī šie trauki sniedz zināmas priekšrocības (pēc lietošanas nav jāmazgā, nav jāuztraucas par to, ka kāds no tiem tiks saplēsts), tie rada būtisku kaitējumu apkārtējai videi un dabai. 

Tā kā mēs runājam par Līgo svētku svinēšanu bez liekiem tēriņiem, tad, atsakoties no vienreizējās lietošanas traukiem, ir iespējams ne tikai pasargāt dabu, bet arī ietaupīt naudu, jo patiesībā katrs iegādātais vienreizējās lietošanas trauku komplekts rada zināmu daļu no kopējām svētku izmaksām.