Aizdevums vai uzkrājums, kas svarīgāks? 2017-05-23

Ik dienu Latvijas masu medijos tiek plaši diskutēts par ātrajiem aizdevumiem un nepietiekamo maksātspējas izvērtēšanu no aizdevēju puses, kas iespējams rada potenciālus draudus Latvijas ekonomikai. Atbildīgās Latvijas amatpersonas izsaka savus viedokļus un redzējumu par esošo situāciju ātro aizdevumu izsniegšanā, kas saņem lielu sabiedrības rezonansi pazīstamajos portālos.

Daļa no sabiedrības atbalsta ātros aizdevumus, daļa noliedz to izmantošanas nepieciešamību, uzskatot to par augļošanu. Jāņem vērā, ka atbildības sajūtu par savu rīcību nav iespējams regulēt ar normatīvo aktu palīdzību, jo arī tad atradīsies sabiedrības daļa, kura pacentīsies atrast personu, uz kuras vārda paņemt aizdevumu un pēc tam par aizdevējiem izteikt nievājošus komentārus medijos. Atbildības sajūta ir jāieaudzina un tas ir jāveic ģimenei, nevis jāmeklē vaina normatīvo aktu regulējuma esamībā vai gluži otrādi neesamībā!

Jāatceras, ka ātrais aizdevums ir īstermiņa finanšu problēmu iespējams risinājums un ka šie aizdevumi nav risinājums jau esošo finanšu problēmu risināšanai, uz ko arī norāda ātrie aizdevēji.

Savukārt otra kampaņa, kas ir sava veida „pret” aizņemšanos, ir  kredītiestāžu piedāvājumi uzkrājumiem un noguldījumiem, papildus izglītojot sabiedrību par nepieciešamību domāt nevis tikai par šodienu, bet lielāku uzsvaru liekot uz rītdienu, domāt par drošu pensiju.

Protams, tas ir pozitīvs aspekts, izglītot sabiedrību par nepieciešamību uzkrāt nevis tikai tērēt, bet jautājums ir atklāts cik liela sabiedrības daļa Latvijā ir gatava veidot uzkrājumus, ja ievērojams sabiedrības % nespēj veikt savus ikdienas maksājumus un lai sagaidītu algas dienu ir spiesti ņemt ātro aizdevumu, lai pabarotu sevi un ģimeni.

Ja Tu izvēlies tērēt un aizņemties- tad aizņemies atbildīgi un pats izvērtē savas iespējas atmaksāt! Savukārt, ja izvēlies uzkrāt: izvēlies sev piemērotāko un izdevīgāko risinājumu!